ROTTERDAM - Groeihormonen zijn niet alleen belangrijk om kleine kinderen langer te maken. Ze spelen ook een rol bij de ontwikkeling van organen en in allerlei andere ontwikkelingsmechanismen. Omdat zowel kinderen met een tekort aan groeihormonen als kinderen die te klein worden geboren, baat hebben bij groeihormonen, is het zaak hen zo snel mogelijk op te sporen en te helpen.

Dat stelde Anita Hokken-Koelega vrijdag bij de aanvaarding van haar ambt als bijzonder hoogleraar groei en ontwikkeling bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Hokken-Koelega is kinderarts in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en directeur van de Nederlandse Groeistichting. Ze zal zich vooral bezig gaan houden met de oorzaken van groei- en ontwikkelingsstoornissen en nieuwe manieren om die vast te stellen.

Eetlust

Volgens de hoogleraar hebben kinderen die te klein worden geboren, in het algemeen een slechte eetlust, blijven ze erg tenger en klein, hebben ze een relatief lager IQ en komt er veel ADHD voor bij deze kinderen. Behandeling met een groeihormoon kan er volgens haar voor zorgen dat zij niet alleen langer worden, maar dat ook alle andere aspecten van hun ontwikkeling verbeteren.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 5000 kinderen geboren die zo slecht zullen groeien dat zij uiteindelijk veel kleiner worden dan hun leeftijdgenootjes. Dit betekent dat ongeveer 75.000 kinderen in de leeftijdscategorie van nul tot vijftien jaar een zeer ernstige groeiachterstand hebben.