WAGENINGEN - De zwarte rat komt steeds meer voor in Nederland. Ook duikt het knaagdier vaker dan voorheen op in woonwijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Medewerker Johan van Rooij bevestigde daarmee vrijdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Kwam de zwarte rat vorig jaar alleen nog voor in Limburg en Brabant, nu zijn de diertjes ook gezien in gebouwen bij de havens van Rotterdam, Amsterdam en Zwolle. De ratten zijn goede klimmers, nestelen zich vaak onder zaken en in zolders en zijn moeilijk te bestrijden.

Varkenspest

"Ze kunnen zaken als isolatieplaten, waterleidingen en kabels doorknagen", aldus Van Rooij. Volgens hem kan de rattus rattus, oorspronkelijk afkomstig uit de tropen, ziekten overbrengen, waaronder de varkenspest.

De reden voor de toename is nog niet bekend. Het zou kunnen dat de ratten resistent zijn geworden tegen bestrijdingsmiddelen. "Een van de doelen van het onderzoek is daarachter te komen", aldus Van Rooij. Het KAD voert het onderzoek uit bij gemeenten, de GGD's en ongediertebestrijdingsbedrijven. Over enkele weken moet het onderzoek zijn afgerond.