ROTTERDAM - Minstens 36.000 mensen zijn in 2003 in het ziekenhuis beland als gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen. Ongeveer een derde van deze opnames had voorkomen kunnen worden. Omgerekend komt dit uit op 230 onnodige ziekenhuisopnames per week.

Dat blijkt uit een donderdag bekend gemaakt onderzoek van het Erasmus MC in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Dat er sprake was van onnodige opnames door bijwerkingen was bekend, maar nooit was onderzocht hoe vaak dit in Nederland voorkomt.

Bloeddruk

De meest voorkomende vermijdbare bijwerkingen hebben te maken met antistollingsmiddelen die leiden tot bloedingen en medicijnen voor hart- en vaatziekten die leiden tot een te lage hartslag en een te lage bloeddruk. Veel problemen hadden voorkomen kunnen worden als de artsen onderling beter met elkaar hadden gecommuniceerd, en ze beter met de patiënt hadden gesproken.

Zo komt het voor dat artsen zonder dat ze dat van elkaar weten dezelfde patiënt hetzelfde middel voorschrijven. Of dat patiënten medicijnen verkeerd gebruiken omdat ze het voorschrift niet goed hebben begrepen. Het gebeurt ook dat een patiënt een pijnstiller krijgt die maagklachten kan veroorzaken en de arts niet de benodigde maagbeschermer heeft voorgeschreven.

Risico

Een ander voorbeeld is een zorgverlener die een patiënt met een verhoogd risico op bijwerkingen onvoldoende controleert tijdens het medicijngebruik. Patiënten met een verhoogd risico op bijwerkingen zijn met name ouderen.

De onderzoekers denken dat het aantal onnodige ziekenhuisopnames door bijwerkingen teruggedrongen kan worden als het door minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) gewenste landelijk patiëntendossier wordt ingevoerd. Maar dat laat nog een tijdje op zich wachten. Het CVZ roept artsen, (ziekenhuis)apothekers, patiëntenverenigingen en de minister op om hier snel werk van te maken.