HOOFDDORP - Mensen kunnen slank zijn, gezond leven en toch een te hoog cholesterolgehalte hebben, omdat het erfelijk bepaald is. Naar schatting 135.000 mensen in Nederland hebben een erfelijk hoog cholesterol. Driekwart van hen weet dat niet en loopt het risico op een onverwachts hartinfarct op jonge leeftijd. Dat gebeurt soms al bij mensen van dertig.

Als mensen het weten, is het volgens directeur Hans van Laarhoven van de stichting Bloedlink mogelijk om jaarlijks duizenden levens te redden. Wie familieleden heeft die op jonge leeftijd een hartinfarct hebben gehad, doet er goed aan dit met zijn of haar arts te bespreken om te kijken of het erfelijk is, raadt Van Laarhoven donderdag aan. Want de aandoening is goed te behandelen.

Zijn patiëntenvereniging lanceerde daarom de Rode Veter campagne, waarbij ook een haring wordt aangeboden. Met de verkoop van rode veters hoopt de stichting geld in te zamelen om meer voorlichting te geven en onderzoek te laten doen. De haring is bedoeld om weer eens onder de aandacht te brengen dat vette vis gezonde vetzuren bevat die beschermen tegen hart- en vaatziekten.