DEN HAAG - De Nederlandse regering zet het lot van walvissen onbewust op het spel. Door pogingen om meningsverschillen tussen walvisjagende en beschermingsgezinde landen te overbruggen, geeft Nederland een signaal af dat opheffing van het bestaande jachtverbod nu bespreekbaar wordt. Dat schrijven vijf organisaties dinsdag in een gezamenlijke brief aan premier Jan Peter Balkenende.

De Dierenbescherming, Greenpeace, het IWAF, het Wereld Natuur Fonds en de WSPA willen voorkomen dat de walvisjagende landen Japan, Noorwegen en IJsland de vrijheid van beschermingsgezinde landen krijgen om in beperkte mate weer op walvissen te jagen.

Bezorgdheid

De organisaties uiten hun bezorgdheid dinsdag ook in advertenties in drie landelijke ochtendkranten. Aanleiding voor de noodkreet is de 58e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die van 16 tot een met 20 juni plaatsvindt. De IWC is verantwoordelijk voor het beheer van de walvispopulatie en de regels rondom de walvisjacht.

Sinds 1986 bestaat er een internationaal verbod op de commerciële walvisjacht. Dit verbod wordt geschonden door Japan, Noorwegen en IJsland.