LONDEN - Britse artsen hebben met succes een kloppend hart getransplanteerd. De operatie - twee weken geleden in het Papworth-ziekenhuis in Cambridgeshire - was de eerste in zijn soort in het land. Het ziekenhuis maakte het succes maandag bekend en liet weten dat de 58-jarige ontvanger van het hart het "uitzonderlijk goed" maakt.

De nieuwe techniek houdt in dat een gedoneerd hart warm en kloppend wordt gehouden in plaats van het zoals tot dusver gebruikelijk stil te leggen en te koelen. Dat gebeurt met een machine die er warm zuurstofrijk bloed doorheen blijft pompen.

Doorbraak

Prof. Bruce Rosengard, de hartchirurg die de transplantatie leidde, zei tegen de krant The Times dat door de nieuwe techniek het aantal transplantaties kan verdubbelen of verdrievoudigen, omdat er meer donorharten geschikt zullen zijn voor transplantatie.

Nieuwe techniek

Bij de huidige procedures met een gekoeld hart neemt de kwaliteit van het orgaan af zodra het is stilgelegd. Dat betekent dat slechts een deel van de donorharten in aanmerking komt, aangezien andere niet lang genoeg 'goed' blijven. Een hart moet tot dusver binnen vier tot vijf uur getransplanteerd worden, wil de ingreep een redelijke kans van slagen hebben. Met de nieuwe techniek wordt transplantatie minder een race tegen de klok en kunnen meer patiënten geholpen worden.