AMSTERDAM - Al zegt 98 procent van de Nederlanders hygiëne in de keuken belangrijk te vinden, een groot percentage werkt allerminst hygiënisch. Dat komt vaak door onwetendheid en daarom is er nu een keukenblad ontwikkeld dat de groei van kwalijke bacteriën als salmonella en listeria tegengaat.

Het goedje dat bacteriën te lijf gaat die vaak zorgen voor een voedselvergiftiging heet Microban en wordt al langer gebruikt in onder meer tandpasta's, douchegels, cosmetica-artikelen, afwasmiddelen, spoelbakken en deurknoppen. Nu dus ook in werkbladen voor de keuken, maar opvallend genoeg niet in vaatdoekjes als grote bron van kwalijke bacteriën.

Het keukenblad Silestone is een kwartscomposiet materiaal dat wordt vermengd met Microban. Het antibacteriële middel is geen coating maar wordt vermengd in het materiaal zelf en werkt vijftien jaar lang. Bacteriën kunnen zich niet vermenigvuldigen. Toch betekent het niet dat de keuken niet meer hoeft te worden geboend, stelt Bart van Goch van Silestone. "Het product doodt de bacteriën immers niet."