AMSTERDAM - Koolmezen en pimpelmezen hebben in de afgelopen dertig jaar bijna een halve gram aan lichaamsgewicht verloren. Koolmezen wegen ongeveer 19 gram, pimpelmezen circa 15. Ook zwartkoppen zijn de laatste decennia gewicht kwijtgeraakt.

Volgens een Brits onderzoek komt het gewichtsverlies door de recente klimaatveranderingen. "Het is fascinerend dat de veranderingen bij veel soorten onmiddellijk meetbare gevolgen heeft", stellen de onderzoekers.

Rolf Roos van NatuurMedia en Chris van Turnhout van stichting vogelonderzoek Nederland SOVON, hebben donderdag een korte documentaire uitgebracht over het eerder verschenen onderzoek. De documentaire is te vinden op www.opgewarmdnederland.nl.

Gewicht

De onderzoekers vangen op ringstations door heel Europa vogels en meten en wegen de dieren. SOVON zorgde voor de Nederlandse gegevens. De Britse onderzoekers vergeleken de gegevens van nu met die van dertig jaar geleden. Daaruit blijkt dat de vogels relatief veel gewicht hebben verloren.

Rietgorzen krijgen langere vleugels, zo komt verder uit het onderzoek naar voren. Het gaat om millimeters, maar volgens de onderzoekers duidt het op een trend. Merels in het zuiden hadden al langere vleugels dan de noordelijke soortgenoten, maar ook zij krijgen door de klimaatsverandering langere vleugels.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de onderzoekers goed nieuws. De vogels kunnen zich blijkbaar aanpassen aan de veranderingen in het weer.