AMSTERDAM - Crucell gaat zijn vogelgriepvaccin op mensen uittesten. Dat heeft het biotechnologiebedrijf woensdag bekendgemaakt. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met een onderzoeksteam in het Britse Leicester, houdt in dat 560 gezonde volwassen personen zullen worden ingeent.

Er worden drie soorten vaccin getest op hun veiligheid en hun zogenaamde immunogeniciteit. Ook worden er verschillende doseringen uitgetest. Het onderzoek is volgens Crucell bedoeld om de verschillende mogelijkheden te bestuderen voor het verlagen van de hoeveelheid antigenen per dosis, door verschillende hulpstoffen en toedieningswijzen te onderzoeken.

'Het geeft ons ook richtlijnen voor het ontwikkelen van een effectief vaccin tegen andere vormen van vogelgriep, waaronder H5N1. Uiteindelijk is het belangrijkste hoe snel het vaccin kan worden gemaakt en hoeveel mensen het zo vroeg mogelijk toegediend kunnen krijgen', zo stelt Chief Scientific Officer Jaap Goudsmit in een toelichting.

Vogelgriepvirus

Crucell wijst erop dat vogelgriepvirussen zoals H5N1 een serieuze bron van zorg voor de medische autoriteiten over de gehele wereld vormen. 'Er bestaat een voortdurende dreiging van een wereldwijde vogelgriep-pandemie, zoals blijkt uit de toename van het aantal infecties onder vogelpopulaties in Zuidoost Azie, het Midden-Oosten, Europa en Afrika', aldus het biotechbedrijf.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er tot 29 mei 2006 224 mensen geinfecteerd met vogelgriepvirussen, waarvan er 127 zijn overleden.

'Op dit moment kan het H5N1 vogelgriepvirus niet gemakkelijk van de ene mens op de andere worden overgedragen. Mocht dat echter veranderen, dan zou dat tot een grieppandemie kunnen leiden, aangezien de mens nog geen natuurlijke immuniteit tegen deze virussen heeft ontwikkeld', zo laat Crucell weten.