NEW YORK - Zwangere vrouwen die voor de geboorte van hun kind enige tijd vrij nemen van hun werk, krijgen geen grotere of gezondere baby's dan vrouwen die tot het einde van de zwangerschap blijven doorwerken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Zweedse Linköping, dat deze week is gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Obstetrics and Gynecology.

De studie omvatte de gegevens van 7459 vrouwen die tussen 1978 en 1997 een kind kregen in twee ziekenhuizen in het zuiden van Zweden. De onderzoekers constateerden dat het gemiddelde geboortegewicht van baby's in twintig jaar steeg van 3,484 naar 3,566 kilogram. Maar er bleek geen verband te zijn tussen het gewicht en de hoeveelheid rustdagen die de vrouw voor de geboorte in acht had gehouden.

In Zweden is het aantal dagen zwangerschap verlof in 1989 uitgebreid van 270 naar 450. Daarvan kunnen vijftig dagen voor de uitgerekende datum worden opgenomen. In de Verenigde Staten bestaat er geen betaald zwangerschapsverlof. In Nederland krijgen vrouwen 16 weken zwangerschapsverlof. Maximaal zes en minimaal vier weken daarvan moeten voor de geboorte worden opgenomen.