ROTTERDAM - Amsterdammers laten hun haring in stukjes snijden die ze vervolgens vanaf een kartonnetje met een prikkertje naar binnen werken. Rotterdammers pakken de Hollandse Nieuwe bij de staart en laten de vis in de keel glijden. Maar hoe voorkom je dat daardoor je vingers naar haring gaan ruiken.

Studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van de Hogeschool Rotterdam bedachten er iets op: de haringklip.

In ere

De Rotterdamse zeevishandel Schmidt gaf de studenten de opdracht, die in alle simpelheid luidde: ontwerp een oplossing om het eten van haring op de Rotterdamse manier in ere te houden.

De haringklip is uit de bus gekomen na veel denk- en doewerk. Het probleem was hoe de vettige haring op een goede manier te kunnen vastpakken zonder dat het zoute rauwe visje wegglipte.

Kunststof knijper

Uiteindelijk werden kansrijke ideeën van studenten samengevoegd tot twee ontwerpen die in twee teams verder zijn uitgewerkt. Na vier maanden was er de klip, een kunststof knijper in de vorm van een visje. In India is de klip in productie genomen en zijn er 50.000 van gemaakt.

Wie wil zien hoe het ontwerpproces is verlopen, kan terecht in de Rotterdamse Kunsthal. Daar zijn de modellen, tekeningen en concepten te zien inclusief het eindproduct. Voor zover bekend is het hulpmiddel het eerste in zijn soort.