AMSTERDAM - Het roken van marihuana verhoogt niet het risico op longkanker. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië in Los Angeles. De onderzoekers zelf waren ook verbaasd over het resultaat.

Zij hadden verwacht dat het roken van marihuana een even groot risico op longkanker met zich meebracht als het roken van sigaretten. Het onderzoek wees verder uit dat het roken van twee of meer pakjes sigaretten per dag het risico op longkanker twintig maal groter maakt.

Baby-boomers

Aan het onderzoek mochten geen mensen meedoen die ouder waren dan zestig. Volgens onderzoeker Donald Tashkin zijn baby-boomers namelijk de meest waarschijnlijke doelgroep omdat deze, op een lange termijn, marihuana hebben gebruikt.

Dr. John Hansen-Flaschen van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia waarschuwt echter dat de resultaten niet betekenen dat het roken van marihuana geen schadelijke gevolgen met zich meebrengt. Chronische bronchitis en aftakeling van het geheugen worden wel degelijk door het roken van marihuana veroorzaakt.

Adem

De onderzoekers waren verbaasd over het resultaat om de marihuanateer vijftig procent meer chemicaliën bevat, die in verband zijn gebracht met longkanker, dan tabaksteer. Daarnaast houden mensen die een joint roken vier keer langer hun adem in, dan weer iemand een sigaret rookt.

Hansen-Flaschen waarschuwt wel dat een kanker-marihuana link in de toekomst nog wel ontdekt kan worden, naarmate de baby-boomers ouder worden.