SYDNEY - Australiërs moeten een voorbeeld nemen aan Nederlanders en meer gaan fietsen. Dat is de uitkomst van een parlementair onderzoek in de Australische deelstaat New South Wales.

Australië heeft met de Verenigde Staten het hoogste aantal inwoners dat kampt met overgewicht. Dokter Tim Gill van het centrum voor Gezondheid en Voedingsleer aan de Universiteit van Sydney stelde woensdag tijdens een toelichting op het onderzoek dat Nederlanders de afgelopen jaren weliswaar zwaarder zijn geworden, maar dat het aantal dikke inwoners vergeleken met Australië lager is.

In de hele wereld neemt het aantal zwaarlijvige mensen toe, maar in Nederland minder snel dan in andere Europese landen, zei Gill. Hij schrijft dit toe aan de liefde van Nederlanders voor fietsen en wandelen en de goede mogelijkheden die ze daarvoor hebben.

Wandelpaden

De eetgewoontes van de Nederlanders laten te wensen over: ze eten veel vlees en voedsel met een hoog vetgehalte. "Maar de goede fiets- en wandelpaden doen het effect daarvan teniet", aldus Gill.

De vet-epidemie zoals die in Australië woedt, kan volgens Gill alleen gekeerd worden als Australiërs hun dieet op enkele onderdelen aanpassen en meer gaan bewegen. Samen met collega-academici pleit hij voor een betere fietsinfrastructuur en meer speelvelden voor kinderen.

Huisdieren

Niet alleen de Australische mensen zijn vaak veel te zwaar, ook de huisdieren in het land worden almaar dikker. De grootste dierenbeschermingsorganisatie in het land, RSPCA, zegt dat de honden en katten overvoerd worden. Bij de RSPCA is zelfs een geval bekend van een muis met ernstig overgewicht. "Het is een groot probleem en het weerspiegelt wat er bij de mensen gebeurt", zei Mark Lawrie, de chef van de veterinaire dienst van de RSPCA.

In Australië leven bijna vier miljoen honden, 2,5 miljoen katten, 8,7 miljoen vogels en meer dan twaalf miljoen vissen als huisdier. In bijna tweederde van de huishoudens zijn huisdieren aanwezig. Zeker 40 procent van de honden en meer dan een derde van de katten zijn te zwaar omdat ze te veel of te slecht eten krijgen in combinatie met een gebrek aan beweging.

Lawrie wees erop dat dikke huisdieren een groter risico lopen op diabetes, gewrichtsklachten, hartziekten en leverkwalen. De rassen die het grootste risico open zijn labradors, beagles en 'labradoodles', een kruising van een labrador en een poedel.