NIJMEGEN - Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft dinsdagmorgen als eerste ziekenhuis in Nederland prostaattumoren bij twee mannen behandeld door middel van bevriezing. De zogenoemde cryotherapie is eerder al in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland met succes toegepast, aldus een woordvoerder van het CWZ.

De Nijmeegse uroloog H. Vergunst heeft de eerste behandelingen dinsdag uitgevoerd in nauwe samenwerking met een ervaren Duitse specialist. De patiënt moet met zijn benen in beugels gaan liggen.

De uroloog plaatst tien tot twintig holle naalden in de prostaat en leidt daar vloeibaar gas doorheen. Het gas bevriest de prostaat. Met heliumgas wordt de ijsklomp ontdooid, waarna de hele procedure wordt herhaald.

Tumorvrij

In het buitenland is gebleken dat 70 tot 80 procent van de behandelde mannen een jaar later nog steeds tumorvrij is, aldus het CWZ. Wel hebben de meesten van hen erectiestoornissen. Over het effect van de bevriezing op lange termijn zijn nog geen resultaten bekend, zegt de ziekenhuiswoordvoerder.

In Nederland krijgen jaarlijks 7000 mannen prostaatkanker. Een op de vier mannen ouder dan 70 jaar heeft de ziekte. Prostaatkanker veroorzaakt niet altijd meteen klachten en patiënten kunnen er zeer oud mee worden zonder dat ze weten dat ze ziek zijn. Mannen onder de 70 ondergaan meestal een operatie, als de kanker eenmaal is ontdekt. Oudere mannen worden vooral bestraald.

De nieuwe cryotherapie is alleen geschikt voor tumoren die nog niet uitgezaaid zijn.