ROTTERDAM - Het Europese bureau van het Amerikaanse instituut voor onwaarschijnlijk onderzoek (Improbable Research) is vanaf vrijdag gevestigd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Conservator Kees Moeiliker gaat het bureau leiden, meldt het museum op zijn website. Moeiliker won in 2003 de zogenoemde Ig Nobelprijs voor zijn publicatie 'Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend'.

Het Amerikaanse bureau is verbonden aan de beroemde Harvard Universiteit. Sinds 1991 reikt het prijzen uit aan wetenschappers die met hun werk "mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten".

Langharig

Vrijdagavond (vanavond) is in het Natuurhistorisch Museum de feestelijke opening van het Europese kantoor. Verschillende wetenschappers houden lezingen van vijf minuten over hun onwaarschijnlijke onderzoeken. Tevens staat een presentatie op het programma van de Club van langharige wetenschappers.

Improbable Research heeft een website en een tijdschrift. Ze bevatten soms lachwekkende artikelen, zoals een onderzoek naar de reden waarom popgroepen altijd hun publiek laten wachten en foto's van wetenschappers die een sarong dragen als ze een theorie uitleggen.

Stemgedrag

Verder staat er op de site een stuk over het stemgedrag tijdens het Eurovisie Songfestival. Zo blijkt uit een vergelijking tussen een stemsimulatie en het werkelijke stemgedrag dat blokvorming van landen in centraal Europa heeft geleid tot voorspelbare winnaars.