DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft donderdag een waarschuwing uitgedaan tegen rimpelvullers. Volgens de inspectie zijn er risico's op onherstelbare schade bij permanente vulmiddelen en kan er bij de behandeling zelf van alles fout gaan.

Voor mensen die desondanks toch een behandeling willen ondergaan, heeft de inspectie op haar website een vragenlijst staan. Met die vragen in de hand kan een patiënt al meer informatie over de risico's achterhalen.

Zo raadt de inspectie aan te vragen naar de registratie van de behandelend artsen, en of de middelen een CE-keurmerk hebben. Ook bevat de lijst vragen naar specifieke hygiënemaatregelen.

Schade

Op dit moment verricht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de inspectie een onderzoek naar de risico's van de rimpelvullers. Dat zal naar verwachting nog deze zomer klaar zijn. Omdat al regelmatig onherstelbare ernstige schade is opgetreden, heeft de inspectie besloten een waarschuwing uit te doen.

Daarna gaat de inspectie onderzoek doen naar de kwaliteit van de behandelingen. Daarbij zal ook gekeken worden of de behandelaars zich houden aan de nieuwe richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Dit najaar worden daarvoor dertig artsen en klinieken bezocht.