WAGENINGEN - De Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit is op zoek naar speelgoed voor varkens. Volgens de wetenschappers kan speelgoed verveling bij varkens voorkomen, met name bij dieren die in een stal zonder stro staan.

Op dit moment test de universitaire afdeling verschillende soorten ballen uit in een varkensbedrijf in Friesland, aldus projectleider ir. Johan Zonderland donderdag.

Varkenshouders zijn verplicht te zorgen voor verrijkingsmateriaal in de stal. Stro bewijst goede diensten, omdat varkens het volgens Zonderland heerlijk vinden om in een laag stro te wroeten. Maar in sommige stallen ligt geen stro. De varkens gaan zich vervelen en bijten elkaar in oren of staarten.

Nieuwsgierig

Zonderland verwacht dat varkens speelgoed heel leuk zullen vinden. "Varkens zijn ontzettend nieuwsgierig en zullen speelgoedjes volledig uitproberen. De speeltjes moeten van een zeer robuuste kwaliteit zijn, want een varken heeft iets razendsnel gesloopt. Ze zijn nog erger dan honden", aldus de projectleider.