GRONINGEN - Alleen tandartsen hebben de juiste kennis en kunde in huis om tanden te bleken. Dat stelt docent conserverende tandheelkunde Hans Scholtanus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens de specialist bieden zogenaamde bleekshops geen garantie voor kwaliteit en is het wit maken van het gebit al helemaal geen doe-het-zelf klusje.

Het enige middel dat daadwerkelijk helpt tegen gele tanden is het bekende haarblonderingsmiddel waterstofperoxide. Onjuist gebruik daarvan is echter gevaarlijk, waarschuwt de tandenspecialist.

Beschadigen

Scholtanus: "Waterstofperoxide dringt diep door in het glazuur en in het tandbeen. Als je een te hoge concentratie gebruikt, kunnen zenuwen beschadigd worden en wortels oplossen." Volgens Scholtanus is de tandarts de juiste persoon die een bleekbehandeling kan uitvoeren. Hij raadt mensen af met doe-het-zelf-pakketten aan de slag te gaan.

"Een veilige methode is die waarbij waterstofperoxide-gel in een op maat gemaakt malletje op de tanden aangebracht wordt. De waterstofperoxide zal doordringen in je tanden en de pigmenten die de gele kleur veroorzaken afbreken tot kleinere stukjes." Niet passende mallen kunnen wonden veroorzaken. "Bij de tandarts weet je zeker dat er een goed passend malletje gebruikt wordt met een gel die een veilige concentratie waterstofperoxide bevat", aldus Scholtanus.

Whitening tandpasta

De veelgebruikte whitening tandpasta's hebben geen effect, zegt de docent. De pasta's bevatten zuiveringszout. Dat neemt weliswaar de donkere aanslag die ontstaat door het gebruik van tabak, koffie, thee en rode wijn weg, maar laat de gelige kleur van de tanden volledig intact.

Scholtanus roept op tot terughoudendheid met bleken. "Witte tanden zijn een modeverschijnsel geworden, net als piercings en gekleurd haar. Vaak kom je in reclames de term 'natuurlijke witte tanden' tegen. Dat klopt gewoon niet: tanden zijn van nature niet wit maar een tikkeltje gelig."