UTRECHT - Een hoog cholesterolgehalte van vrouwen is een voorbode van een vervroegde overgang. Datzelfde geldt voor een hoge bloeddruk of een hoog gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht dat dinsdag verschijnt in The Journal of the American College of Cardiologists.

Het is de eerste keer dat verbanden tussen bovengenoemde risicofactoren voor hart- en vaatziekten en de overgang en overgangsleeftijd zijn bekeken. De onderzoekers vergeleken gegevens van 695 vrouwen van de Amerikaanse Framingham Heart Study, waarbij al sinds 1948 vrouwen twee jaarlijks lichamelijk onderzocht worden.

De leeftijden van de vrouwen aan het begin van het onderzoek varieerden van 34 tot 55. De leeftijden waarop zij de menopauze bereikten varieerde van 38 tot 58 jaar.

Overgang

Bij 514 vrouwen werd in de jaren voor de overgang het cholesterolgehalte hoger. Zij kwamen eerder in de overgang dan de 87 vrouwen met een onveranderd cholesterolgehalte. De 94 vrouwen bij wie het cholesterolgehalte daalde kwamen later in de overgang dan de vrouwen met een stabiel cholesterol.

Volgens de onderzoekers verklaren de gegevens waarom oestrogenen na de overgang niet lijken te helpen tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen die vroeg in de overgang belanden.