LEEUWARDEN - De middeleeuwse wegwijzer die woensdag werd aangetroffen onder het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, blijkt nep te zijn. Dat laat een woordvoerder van de gemeente zaterdag weten. De woordvoerder vermoedt dat het gaat om een stunt voor het referendum over het Zaailand, waar een nieuw Fries museum en een winkelcentrum gebouwd moeten gaan worden.

Johan Vos, lid van de commissie die de ja-keuze gaat promoten voor het referendum, denkt ook dat het gaat om een stunt. Volgens hem heeft een groep, die zich de zaaimannen noemt, de steen gemaakt.

Zaailand

Bouwvakkers ontdekten de steen bij toeval tijdens graafwerkzaamheden. Op de kei staat een Z, die volgens de stadsarcheoloog zou verwijzen naar "het Zaailand, dat tegenwoordig het Wilhelminaplein heet". Bij eerder onderzoek in de bodem van het Oldehoofsterkerkhof was de kei niet opgemerkt.

De herkomst van de kei was niet meteen duidelijk, waardoor de wegwijzer naar het Fries Museum gebracht werd voor onderzoek. Daar bleek de steen niet authentiek te zijn.

De bewoners van Leeuwarden kunnen op 24 mei hun stem uitbrengen via het referendum over het Zaailand.