AMSTERDAM - Barbiepoppen dragen bij aan eetstoornissen, zo blijkt uit onderzoek van twee Britse universiteiten. Meiden die veel met barbiepoppen spelen, willen op latere leeftijd graag onrealistisch dun zijn. Dat schrijft The Sunday Times.

De onderzoekers stellen dat de superslanke barbie jonge meiden onzeker maakt over het eigen figuur, wat op latere leeftijd kan resulteren in eetstoornissen.

Margaret Ashwell van de British Nutrition Foundation noemt de resultaten zeer belangrijk. "Hieruit blijkt dat kinderen al vanaf heel jonge leeftijd beïnvloed worden".

Risico's

Volgens de onderzoekers zouden scholen meer moeten doen om kinderen te wijzen op de risico's van onzekerheid over hun figuur. "Meiden moeten zich ervan bewust worden dat het dunne schoonheidsideaal onbereikbaar en ongezond is", aldus een van de onderzoekers. Ze voegen daar aan toe dat slechts een op de 100.000 vrouwen het figuur van een barbiepop heeft.

Een woordvoerster van barbie-fabrikant Mattel zegt dat de poppen niet naar de menselijke maatstaven is gemaakt. "Barbie laat meisjes dromen dat ze alles kunnen zijn wat ze willen als ze groot zijn".