AMSTERDAM - De activiteit van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is maandag verder toegenomen. Na een eruptie kwam op de westelijke helling een lawine van brokken gesteente en as naar beneden zetten, gevolgd door enkele zware explosies in de krater. De nog achtergebleven dorpelingen maakten zich gereed om geëvacueerd te worden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik raak nu wel in paniek", zei Katimi, die met haar drie kinderen toevlucht zocht in een tot evacuatiecentrum bestempelde moskee. "Merapi lijkt boos te zijn."

Vulkanologen verhoogden de alarmfase voor de Merapi zaterdag tot het hoogste niveau. Meer dan 4.500 bewoners van dorpen dicht bij de krater en in dalen waar na een uitbarsting de hete lava waarschijnlijk door naar beneden zal stromen zijn geëvacueerd en ondergebracht in moskeeën, overheidsgebouwen en scholen.

Niet iedereen wil de gevarenzone verlaten. "Dit is niets bijzonders", zei de 25-jarige Anto. "Het hangt ervan van af hoeveel moed je hebt."

De 3.000 meter hoge Merapi is een van de 129 actieve vulkanen die Indonesië kent. Bij een eruptie in 1994 vielen zestig doden. In 1930 kwamen ongeveer 1.300 mensen om. Veel Indonesiërs geloven dat een uitbarsting van de Merapi de voorbode is van politieke instabiliteit. Sjamanen brachten zondag offers om de geest van de berg gunstig te stemmen.