AMSTERDAM - De geschiedenis en cultuur van Nederland moeten centraal worden ondergebracht. Een nationaal Huis van de Geschiedenis leent zich daar uitstekend voor. Dat vinden de fractievoorzitters van de SP en het CDA, Jan Marijnissen en Maxime Verhagen. Een dergelijk huis kan volgens de politici een bijdrage leveren aan het 'historisch besef en historische kennis onder burgers'.

Marijnissen en Verhagen pleiten zaterdag in een open brief voor de instandhouding van de 'gemeenschappelijke identiteit'. "Door internet en globalisering, maar ook door individualisering van de samenleving en de komst van meer mensen met een andere culturele achtergrond, lijkt het alsof we geen gemeenschappelijke identiteit meer hebben", menen de fractievoorzitters.

Volgens hen is het dan ook 'hoog tijd om meer aandacht te geven aan alle facetten van onze wordingsgeschiedenis'. Eerder dit jaar namen de staatssecretarissen voor Europese Zaken Atzo Nicolaï (CDA) en Medy van der Laan (D66) van Cultuur een plan in ontvangst voor een Huis voor de Culturele Dialoog.

Zij willen Nederlanders daarmee 'een plek voor eigenwaarde en verrijking' bieden. Marijnissen en Verhagen vinden dat voorstel niet ver genoeg gaan.