DEN HAAG - Hoe bruiner het brood, betekent niet altijd vezelrijker en dus gezonder. Dat constateert de Consumentenbond in een onderzoek, dat is gepubliceerd in de vrijdag verschenen Gezondgids van de belangenorganisatie. De bond heeft voor het onderzoek achttien "donkerbruine broden" van verschillende supermarkten getest en ontdekte dat met kleurstof de klant vaak wordt "gefopt".

Twee van de achttien broden bleken nauwelijks of slechts een beetje meer vezels te bevatten dan wit brood. Hierbij ging het om donker en meergranenbrood van Plus en Lidl. Het merendeel van de donkerbruine kost was te vergelijken met het lichtere tarwe- en volkorenbrood. Vier stuks bevatten daadwerkelijk meer vezels.

Daarbij ging het om het oerbrood van Super de Boer, Lekker & Laag Klooster dubbel donker pompoen en twee varianten van C1000: Kamps Waldbrood en Zonnevolkorenbrood.

De bond adviseert consumenten goed op te letten of de broodnodige ingrediënten als eerste op het etiket staan. Anders moeten klanten aan de bakker of supermarkt vragen of het brood vooral uit volkoren(tarwe)meel bestaat.