AMSTERDAM - Meer dan zestig procent van de Britten gebruikt een gevaarlijk voorwerp bij het flossen, zo blijkt uit onderzoek van de British Dental Health Foundation (BDHF). Zo worden er schroevendraaiers, scharen, sleutels, paperclips, oorbellen en messen gebruikt bij het verwijderen van eten tussen de tanden. Dat meldt de BBC vrijdag.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna een kwart van de mensen ervoor kiest het eten tussen hun tanden te laten zitten. Daarmee loopt deze groep een groot risico om hun tandvlees te beschadigen, aldus Nigel Carter van de BDHF.

Volgens Carter onderschatten veel mensen het belang van flossen. "Flossen is belangrijk voor een goede mondhygiëne. Eigenlijk zou iedereen dagelijks moeten flossen voor het tandenpoetsen".

Hardhandig

Carter voegt er aan toe dat het belangrijk is om niet te hardhandig te werk te gaan. "Hard flossen is ook niet goed, daarmee beschadig je het tandvlees ook".

De beste manier om eten tussen de tanden te verwijderen is volgens hem de tandenstoker. Deze zijn speciaal gevormd voor dit doel. Cocktailprikkertjes daarentegen zijn gevaarlijk, aldus de mondspecialist.

Schade

Carter voegt daar aan toe: "Het idee dat iemand een schroevendraaier pakt om zijn tanden van etensrestjes te ontdoen mag dan misschien grappig klinken, maar eigenlijk is het verontrustend. Het is een groot probleem dat zoveel Britten het dichtstbijzijnde voorwerp pakken om mee te flossen. Ik denk niet dat mensen in de gaten hebben hoeveel schade dat kan aanrichten aan het gebit".