AMSTERDAM - Kanker kan het best worden behandeld door een mix van bestraling en immuuntherapie. Dat is effectiever dan de twee behandelingen afzonderlijk.

Dat stellen onderzoeker Jacques Neefjes en zijn collega's van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in de maandag verschijnende editie van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Medicine.

Bij de behandeling van kanker met alleen immuuntherapie worden afweercellen getraind om de tumor te herkennen. Specialisten vermoeden dat afweercellen de tumor in het lichaam kunnen opsporen en aanvallen. Een veelgebruikte vorm van behandeling van kanker is het bestralen van de tumor. Daarbij wordt echter ook gezond weefsel beschadigd. Daarnaast kunnen tumoren uiteindelijk ongevoelig worden voor bestraling.

Diermodel

Volgens Neefjes is de combinatie van immuuntherapie en een milde bestraling effectiever. De onderzoekers bestudeerden, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amerikaanse National Institute of Health dikkedarmkanker in een diermodel. Milde bestraling van de kanker had weinig effect op de tumor en immuuntherapie had nagenoeg geen effect. Bij combinatie van therapieën verdween de tumor in de muizen binnen korte tijd en in meer dan 60 procent van de gevallen volledig.

"We denken dat immuuntherapie de afweercellen in een staat van paraatheid brengt", zegt Neefjes. "Hierdoor kunnen de afweercellen zeer snel reageren als de tumorcellen worden beschadigd door de bestralingsbehandeling. De combinatie van een al bestaande therapie en een meer experimentele (immuuntherapie) kan nieuwe therapiemogelijkheden bieden."