EDE - Ouders die steeds ruzie maken, elkaar ernstige verwijten maken en tijdelijk niet bij elkaar wonen omdat ze niet met elkaar door een deur kunnen, vergroten de kans dat hun kinderen later met de politie in aanraking komen. Dat zei hoogleraar en onderzoekster Pearl Dykstra donderdag op een congres over demografie en criminaliteit in Ede.

Volgens de onderzoekster van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) is met name de kwaliteit van de relatie van de ouders een factor in de ontwikkeling van het kind.

Kinderen die te maken krijgen met een gebrek aan consequente regels en weinig toezicht, lopen een vergroot risico in de criminaliteit te belanden.

Zelfcontrole

Een andere bepalende factor is de manier waarop mensen zelf omgaan met hun keuzes. Een laag niveau van zelfcontrole en het niet nemen van verantwoordelijkheid, vergroot de kans op criminaliteit.

Ook genetische aanleg is van invloed op de toekomst. Mensen met agressieve of impulsieve ouders lopen een verhoogd risico om in aanraking te komen met de politie.

Voor de 'Netherlands Kinship Panel Study' werden 8500 mensen tussen de 18 tot 79 jaar gevraagd of zij of hun familie ooit in aanraking zijn geweest met de politie of ooit veroordeeld zijn door de strafrechter. In totaal antwoordde 7 procent van de ondervraagden en 17 procent van hun families daar met ja op.

Slechte jeugd

Kinderen die opgroeien met ouders die een slechte relatie hebben, hoeven niet altijd in de criminaliteit te belanden. Dykstra; "Iemand kan een slechte jeugd hebben, maar nog goed terechtkomen en andersom."

Uit het onderzoek blijkt dat de nabijheid van de grootouders een beschermende factor is, evenals een moeder die thuis blijft. Een werkloze vader heeft geen invloed op de kans dat kinderen in de criminaliteit terechtkomen. Opgroeien in een van de vier grote steden ook niet.

Dykstra plaatst wel de kanttekening dat opgroeien in de G4 nu niet te vergelijken is met vroeger, waardoor de resultaten van dit deel van het onderzoek over een aantal decennia volstrekt anders kunnen uitpakken.

Grote gezinnen

Verder voorspelde Dykstra dat de criminaliteit de komende jaren af zal nemen. De factoren die risico's op criminaliteit met zich meebrengen, dalen volgens haar. "Grote gezinnen zie je minder vaak, ouderlijke echtscheiding blijft stabiel en het aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar zal de komende jaren niet toenemen."