MAASTRICHT - Een 64-jarige man kan weer horen door een implantaat dat bij hem in de hersenstam is ingebracht. Dit heeft het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) woensdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer in Nederland dat zo'n implantatie bij een dove is geslaagd.

De operatie is al eind februari uitgevoerd. De patiënt kan weer geluiden opvangen en leert langzaam die te interpreteren. Dit helpt hem bij het liplezen. Verwacht wordt dat de man in de toekomst gesprekken kan verstaan. De artsen noemen de operatie zeer geslaagd.

Het implantaat is in de hersenstam geplaatst. Een gehoorapparaat en een plaatje op de schedel staan in contact met 21 elektrodes die direct in de hersenstam zijn bevestigd.

Alternatief

Het stimuleren van de hersenstam biedt uitkomst bij patiënten die door een tumor of ongeval een onherstelbare beschadiging aan de gehoorzenuwen hebben opgelopen. Het implanteren is een alternatief voor het zogenoemde bionische oor, een implantaat in het slakkenhuis dat de hoorzenuw stimuleert. Een implantaat was al eerder succesvol bij dove patiënten ingebracht in de Verenigde Staten.