BREDA - Het late begin van de lente dreigt te leiden tot ongekende overlast door de eikenprocessierups. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met 1996, toen een plaag veel problemen veroorzaakte in de Peel en de Kempen. Het Bureau Medische Milieukunde van de samenwerkende GGD's heeft dat woensdag laten weten.

Inmiddels omvat het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups tweehonderd gemeenten in vijf provincies: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. De eerste rupsen kruipen daar nu pas uit hun eitje, maar ze vinden meteen voldoende voedsel en kunnen een goede start maken, waarschuwt deskundige dr. H. Jans.

Op het piekmoment van de plaag in juli 1996 had een op zes bezoeken aan een huisarts in Midden- en Zuidoost Brabant en Noord- en Midden-Limburg te maken met de processierups. Klachten worden veroorzaakt door de brandhaartjes van rups die uit bomen vallen of rondwaaien. Het gaat om benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.

Jans zegt dat het belangrijk is dat bestrijders nu op pad worden gestuurd en zich concentreren op de plaatsen waar veel recreanten komen.