AMSTERDAM - De eerste tien dagen van mei zijn zelden zo warm geweest als dit jaar. Mogelijk levert de eerste decade van de maand zelfs een warmterecord op, meldt het KNMI woensdag.

De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt naar verwachting uit op ongeveer 16,9 graden. Dat is gelijk aan het record voor de eerste tien meidagen uit 1990. Een evenaring van het record is dus goed mogelijk, meldt het weerinstituut. Op de tweede plaats staan de eerste tien meidagen van 2000, toen het gemiddeld 16,5 graden werd.

Het zomerse weer heeft dit jaar in mei in De Bilt al vier zomerse dagen opgeleverd, waarop het 25 graden of warmer werd. De hoogste temperatuur is gemeten aan de kust: op 4 mei meldde Wijk aan Zee een maximum van 27,9 graden. De provincie Zeeland heeft het de laatste dagen wat minder getroffen. Bewolking en regen drukken daar de zomerse pret.

Vorst

Het KNMI stelt vast dat wordt genoten van het weer, terwijl de IJsheiligen nog op de kalender moeten verschijnen. Van 11 tot en met 14 mei vieren de heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifacius hun naamdagen. De dagen staan bekend om de grote kans op vorst aan de grond, waarbij de bloeiende natuur kan worden beschadigd. Na IJsheiligen is de kans op nachtvorst een stuk kleiner. Dit jaar laten de IJsheiligen het afweten en kan volgens het KNMI beter worden gesproken van een IJsheiligenzomer.

Ook de komende dagen blijft het zonnig en warm zomerweer. Vanaf het weekeinde wordt het wisselvalliger en gaan de temperaturen wat omlaag.