GRONINGEN - Fluoride helpt niet alleen goed tegen gaatjes in de tanden, het kan ook een probaat middel zijn tegen slijtage van het gebit. Dat concludeert onderzoekster Ana Vieira van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van de drie fluorideproducten die ze onderzocht, bleek fluoridelak het best te werken. De lak maakt een harde laag die beschermt tegen slijtage.

Tanden zijn onderhevig aan erosie, de grootste boosdoener zijn zuren. Die zitten in frisdrank en vruchtensap, maar ook maagzuur kan het gebit aantasten. Vooral mensen die vaak overgeven, boulimiapatiënten en mensen die bepaalde soorten chemotherapie ondergaan, kunnen last krijgen van aangetaste tanden.

Als deze mensen ook nog hard poetsen, tandenknarsen of vaak met hun tong langs hun gebit wrijven, kan het gebit binnen enkele jaren ernstig versleten raken.

Plaatje

Een studie met proefpersonen bevestigde laboratoriumonderzoek dat fluoridelak uitwees als het meest probate middel tegen tanderosie. Vrijwilligers kregen drie weken lang een plaatje met stukjes glazuur in hun mond. De plaatjes werden driemaal per dag vijf minuten geweekt in frisdrank en gepoetst met fluoridetandpasta. In drie weken bleek de slijtage met de helft af te nemen.

Vieira waarschuwt dat het nog te vroeg is om massaal aan de lak te gaan, omdat de lak die nu op de markt is slecht bestand is tegen slijtage door tandenpoetsen.

Ana Maria Ramires Dos Santos Vieira Carvalho promoveert 22 mei op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.