HILVERSUM - Het aantal mensen dat jaarlijks getroffen wordt door een beroerte, ligt hoger dan eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Hartstichting, meldde het tv-programma Netwerk maandag.

Eerder ging de Hartstichting uit van 36.000 beroertes, nu is dat 49.000. Dat betekent 135 mensen per dag. Het hogere aantal komt omdat steeds beter in kaart kan worden gebracht hoeveel mensen thuis blijven na een hersenbloeding.

Vooral mensen met een hoge bloeddruk, overgewicht of diabetes lopen verhoogd risico.

Kwetsbaarder

Mannen die een beroerte hebben gehad, zijn kwetsbaarder dan vrouwen die eenzelfde aanval krijgen. Mannen worden sneller ziek en overlijden ook sneller aan de gevolgen van een verlamming. Dat werd dinsdag bekendgemaakt op een forum van de Amerikaanse Heart Association.

Niet alleen is de gezondheid van mannen kwetsbaarder, ook lopen zij op jongere leeftijd meer risico op een aanval. Vrouwen krijgen gemiddeld op 73-jarige leeftijd een beroerte, terwijl mannen 67 jaar oud zijn. Als de mannen een beroerte overleven, worden zij wel sneller dan vrouwen ontslagen uit het ziekenhuis.