DEN HAAG - Voor de meeste kinderen in ontwikkelingslanden is de gevaarlijkste dag van hun leven hun geboortedag. Ieder jaar sterven twee miljoen kinderen binnen 24 uur na de geboorte. Dat staat in het jaarlijkse State of the World's Mothers rapport, dat dinsdag is gepubliceerd door Save the Children, een grote internationale kinderrechtenorganisatie.

Volgens het rapport sterven nog eens een miljoen baby's tussen dag twee tot zeven. In totaal overlijden vier miljoen baby's gedurende de eerste maand van hun leven. "De eerste uren, dagen en weken van het leven van een baby zijn cruciaal. Toch krijgt maar een kleine minderheid van de baby's in arme landen de juiste gezondheidszorg gedurende deze kwetsbare periode", stelt Holke Wierema, directeur van Save the Children Nederland.

Inenten

Simpele voorzorgen, die in Nederland gemeengoed zijn, kunnen voor deze baby's het verschil maken tussen leven en dood. Volgens Wierema kunnen goedkope maatregelen zoals het inenten van vrouwen tegen tetanus en vakkundige hulp bij de geboorte de sterfte onder pasgeborenen met 70 procent verminderen.

De hoogste sterftecijfers onder pasgeborenen komen voor in de sub-Sahara-regio in Afrika. Daar is één op de vijf moeders tenminste één baby bij de geboorte verloren, aldus het rapport. "In de meeste ontwikkelingslanden is sterfte onder pasgeborenen zo gewoon dat ouders hun baby pas een naam geven als het een week tot drie maanden oud is", zegt Wierema.

Maar een land als Vietnam is er in geslaagd het sterftecijfer onder pasgeborenen relatief laag te houden door moeders voor en tijdens de geboorte goede begeleiding te geven. In dat land gebruikt meer dan de helft van de vrouwen anticonceptiemiddelen en krijgen alle zwangere vrouwen prenatale zorg.