UTRECHT - Huisartsen en neurologen moeten er rekening mee houden dat een slecht werkend geheugen bij een oudere te maken kan hebben met suikerziekte en dat het dus niet altijd gewoon bij de ouderdom hoort. De hersenen van mensen met ouderdomsdiabetes (diabetes mellitus type 2) functioneren slechter dan die van gezonde leeftijdsgenoten.

Dat stelt neuroloog in opleiding Sanne Manschot, die dinsdag bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht promoveert. Haar neuropsychologisch onderzoek laat zien dat de oudere diabetici slechter presteren bij het verwerken van complexe informatie en bij geheugentaken.

Uit MRI-scans van de hersenen blijkt verder dat bij de oudere suikerziektepatiënten vaker sprake is van verschrompeling van hersengebieden en van afwijkingen die duiden op schade aan kleine bloedvaatjes.

Hersenstructuur

Het is de eerste keer dat specifiek een groep suikerziektepatiënten onderzocht wordt op cognitieve prestaties terwijl tegelijk via MRI de hersenstructuur bekeken is. Manschot voerde het onderzoek uit onder 122 diabetici en 56 gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 65 jaar.

De promovenda sluit niet uit dat het mogelijk is om blijvende hersenschade in de toekomst met medicijnen te voorkomen, maar dat moet nog met vervolgonderzoek worden aangetoond.

Jongeren

Overigens hoeven jongeren met diabetes zich niet al te veel zorgen te maken. Zij hebben over het algemeen een ander type diabetes, namelijk type 1. Daarvan is door een collega van Manschot al aangetoond dat die beduidend minder hersenschade aanricht.