ROTTERDAM - Zachte lenzen lijken zelf de oorzaak van problemen die veel lensdragers ervaren. Dat concluderen de Verenigde Onafhankelijke Contactlensspecialisten (VOCS), die de problemen met contactlenzen het afgelopen jaar in kaart hebben gebracht.

Volgens de specialisten veroorzaken de zachte lenzen op termijn problemen omdat de traancirculatie door druk onder de lens stagneert. Ook zou de zuurstofdoorlaatbaarheid onvoldoende zijn.

Infecties

In maart constateerden oogartsen dat zij steeds vaker (jonge) contactlensdragers met ernstige bacterie-infecties van het hoornvlies in hun praktijk tegenkwamen. Ze noemden de slecht begeleide verkoop van contactlenzen en contactlensvloeistof bij de supermarkt, drogist, via internet en prijsstunters als oorzaak.

Ook zou men nonchalant en onhygiënisch met de lenzen omgaan. Volgens de VOCS worden zij juist geconfronteerd met lensdragers die wel gedisciplineerd met hun ogen bezig zijn.

De specialisten constateren dat grote groepen gebruikers van zachte lenzen geleidelijk, maar soms ook binnen enkele maanden een intolerantie opbouwen. De VOCS roept lensdragers op een vragenformulier in te vullen op www.contactlensonderzoek.nl De resultaten van dat onderzoek worden in oktober gepubliceerd.