AMSTERDAM - Nederlandse ziekenhuizen gooien jaarlijks voor honderdduizenden, mogelijk miljoenen euro aan dure geneesmiddelen weg. Farmaceutische bedrijven zouden medicijnen voor ziekenhuisgebruik in verschillende doses moeten aanbieden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Medisch Centrum Leeuwarden dat vrijdag in artsentijdschrift Medisch Contact verschijnt, schrijft de Telegraaf donderdag.

Hiermee valt volgens de onderzoekers een besparing van zeven procent op de medicijnkosten te halen. "Voor een middelgroot ziekenhuis komt dit al snel neer op 200 duizend euro per jaar", stellen internist-oncoloog De Graaf en student verplegingswetenschap Joke Haisma in het onderzoek, schrijft de krant. Er zijn in Nederland meer dan honderd ziekenhuizen.

Aangebroken

'Peperdure' resten van medicamenten zouden worden weggegooid. Zo worden medicijnen tegen kanker, long- en hartaandoeningen, psychiatrische medicatie en infuusmiddelen ongebruikt weggegooid, schrijft de krant. Ze kunnen niet meer worden gebruikt voor een volgende patiënt als ze zijn aangebroken.

De verspilling is volgens de onderzoekers een direct gevolg van de soms beperkte doseringseenheden van bepaalde middelen.

Prullenbak

Het komt volgens de krant voor dat een patiënt met een vorm van kanker 130 milligram van een bepaald middel nodig heeft terwijl het medicijn alleen leverbaar is in ampullen van honderd milligram. Het restant verdwijnt dan in de prullenbak. Als het daarbij gaat om een antikankermiddel als Paclitaxel gaat het om ongeveer vierhonderd euro die wordt weggegooid, schrijft het ochtendblad.

De Groningse onderzoekers zeggen in Medisch Contact dat de industrie vaak te grote ampullen levert. "Onze vraag waarom ze geen ampullen in kleinere doses wilden leveren, werd afgedaan met de mededeling dat dit voor hen niet interessant was. Toch is het ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de industrie om zo goed mogelijk met de middelen om te gaan."