LELYSTAD - Greenpeace heeft een nieuwe actievorm gevonden tegen de teelt van genetisch gemanipuleerde maïs. Zes actievoerders hebben woensdagochtend in Lelystad een proefveld ingezaaid met biologisch spinaziezaad. Het is de bedoeling dat de spinazieplantjes eerder boven de grond komen dan het maïs en dat het veld daardoor onbruikbaar wordt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een woordvoerder van Greenpeace is de actiemethode bedacht door collega's in Duitsland en nog niet eerder toegepast. De zes zaaiers verspreiden het spinaziezaad over een hectare land.

Volgens Greenpeace wordt op het proefveld in Lelystad voor het eerst in Nederland genetisch gemanipuleerde maïs geteeld. De organisatie is tegen het telen van dergelijke gemanipuleerde gewassen omdat het volgens Greenpeace een onbetrouwbare techniek is waarvan de gevolgen voor mens en milieu onvoorspelbaar zijn.

Het ministerie van Landbouw, dat Wageningen Universiteit opdracht gaf voor de proef, is niet blij met de actie van de milieuorganisatie. "Het gaat om een toegelaten soort genmaïs en we hebben toestemming voor de proef", aldus een woordvoerster van het departement.

Aangifte

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) wil dat Greenpeace gestraft wordt voor de vernieling. "Wij zijn heel verontwaardigd. Een boer zou ontploffen als dit gebeurde. Zie het maar als huisvredebreuk", stelt woordvoerder Simon Vink van de universiteit.

Wageningen UR zal aangifte doen bij de politie en "staan op vervolging". Ook inventariseert de instelling de schade om deze te verhalen op Greenpeace.

Veilige afstand

De proef is bedoeld om te bekijken wat een veilige afstand is tussen velden met gengewassen en bijvoorbeeld biologische groenten, zonder dat de biovelden 'vervuild' raken met deeltjes gengroente.

De komende jaren wil het ministerie op zes akkers van een hectare deze proef houden. Bescherming van deze akkers tegen acties van tegenstanders van de gentechteelt is volgens de woordvoerster lastig. "Je kunt er moeilijk een cordon ME'ers omheen zetten."