GRONINGEN - Windmolens produceren na zonsondergang meer geluid dan overdag. Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakt promotieonderzoek van F. van den Berg aan de Rijksuniversiteit Groningen. Klachten van omwonenden over slaapgebrek zijn daarom terecht, constateert de onderzoeker.

De promovendus verrichtte onder meer metingen bij een windmolenpark in het Duitse Rhede. Daaruit blijkt dat het 's nachts aan de grond windstil kan zijn, terwijl het op grotere hoogte wel waait. Overdag is dat niet het geval. De stevige wind in de hogere luchtlagen zorgt ervoor dat de wieken van windmolens 's nachts vaak sneller draaien dan overdag.

Het geluid dat de stroming van de wind langs de wieken veroorzaakt, wordt daardoor luider. Van den Berg: "Het hinderlijke van dit geluid is dat je het constant hoort en dat het fluctueert. Omwonenden van windparken vergelijken het met een eindeloze trein, de branding of een opstijgende 747".

Achtergrondgeluid

Overdag gaat het geluid van de windmolens op in het achtergrondgeluid. Bovendien treden er dan geen fluctuaties op. Het geluid dat de molens 's nachts produceren komt qua toonhoogte en variatie overeenkomt met spraak. "Ons gehoor is daar extra gevoelig voor", aldus Van den Berg.

De onderzoeker noemt het "arrogant" dat overheden en exploitanten van windmolens klachten over slaapgebrek bagatelliseren. "Mensen die tot op 1 tot 2 kilometer afstand van een molenpark wonen, hebben er wel degelijk last van." Van den Berg promoveert op 12 mei aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.