LONDEN - Wie in de lente of het begin van de zomer is geboren, heeft een grotere kans door zelfdoding om het leven te komen dan wie in de herfst ter wereld is gekomen. Dat concluderen twee Britse wetenschappers uit een onderzoek naar bijna 30.000 gevallen van zelfdoding in de periode van 1979 tot 2001 in Engeland en Wales.

Vrouwen die in april, mei of juni zijn geboren lopen 29,6 procent meer risico dan seksegenoten die in de herfst en in het begin van de winter zijn geboren. Bij mannen is dat percentage 13,7. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek - het omvangrijkste dat ooit naar dit onderwerp is gehouden - zijn gepubliceerd in het meinummer van de British Journal of Psychiatry.

Verklaring

Onderzoekers Emad Salib en Mario Cortina-Borja zeggen in het wetenschappelijk blad dat zij niet precies weten waarom in de lente en vroege zomer geboren mensen een groter risico lopen. Als mogelijke verklaring noemen zij het feit dat in deze maanden geboren mensen vaker dan gemiddeld lijden aan alcoholisme, depressie en stemmingsstoornissen.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat er verbanden bestaan tussen de periode waarin iemand geboren is en bepaalde vormen van kanker en hartziekten. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat wie in december geboren is een grotere kans heeft op schizofrenie, de ziekte van Alzheimer, epilepsie en de 'slaapziekte' narcolepsie.

Seizoensbeleving

Onderzoeker Salib, die psychiater en universitair docent is in Liverpool, zei dat de vooruitzichten voor de gezondheid van baby's te maken kunnen hebben met hun seizoensbeleving in de baarmoeder. "Terwijl het embryo zich in de baarmoeder ontwikkelt, zijn de hersenen erg gevoelig voor veranderingen in de toestand van de moeder, zoals infecties en zelfs temperaturen.”

“Dat kan effect hebben op de manier waarop de hersencellen worden geordend. Wij worden allemaal gelijk geboren, maar sommigen van ons zijn kwetsbaarder dan anderen voor sommige ziektes."