DE BILT - Het KNMI heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de wrijving die de wind ondervindt van het aardoppervlak beter in weermodellen te verwerken. Met de nieuwe methode kan de klimatologische windhinder tot in detail worden berekend. Dat meldde het KNMI maandag.

Met de methode kan in detail worden geschat hoe hard het bijvoorbeeld waait in de kop van Noord-Holland, legt Job Verkaik, windexpert bij het KNMI, uit. "Stel het waait op een bepaald punt daar 10 meter per seconde. Met deze methode kunnen we berekenen dat het 500 meter verderop harder of juist zachter waait." Die gedetailleerde berekeningen worden verwerkt in weermodellen.

De methode is bedoeld voor gespecialiseerde gebruikers zoals Rijkswaterstaat of de luchtvaart. Bij het ontwerpen van hoge gebouwen wordt volgens Verkaik al gebruikgemaakt van een soortgelijke methode.

Verkaik is onlangs op dit onderwerp aan de Wageningen Universiteit gepromoveerd. De nieuwe methode is volgens het KNMI een doorbraak en biedt volgens de windexpert de mogelijkheid om zeer gedetailleerde informatie over het landgebruik, afgeleid van satellietwaarnemingen, in modellen te verwerken. Inmiddels wordt de methode ook ingezet bij het maken van gedetailleerde verwachtingen voor de lucht- en scheepvaart.