SYDNEY - Chocolade krijgt van oudsher allerlei vormen van vreugde en plezier toegedicht. Zo zou je er rustig van worden, helpt het tegen depressies en is het net zo verslavend als alcohol en tabak. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van New South Wales en het Black Dog Institute in Australië klopt daar niets van.

Van chocolade kan je tijdens het eten wel positieve gevoelens krijgen, maar niet meer dan van patat of ijs. Bovendien krijg je na het eten eerder een schuldgevoel, stellen zij. Volgens de onderzoekers leidt dat eerder tot verlenging van een negatieve bui, zo blijkt uit hun publicatie in het vakblad Journal of Affective Disorders.

Effect

De psychoactieve stoffen in chocolade zijn ook te laag om de hersens net zo te stimuleren als zelfs alleen maar thee, of koffie. Chocolade heeft noch bij depressieve, noch bij niet-depressieve mensen enig effect.

Puur

Volgens onderzoeker G. Parker bevat pure chocolade de meeste psychoactieve stoffen. Als chocolade echt verslavend zou zijn, dan zouden mensen vooral voor puur gaan. In de praktijk blijken de meeste mensen behoefte te hebben aan melkchocolade.