ALKMAAR - Een op de ruim 15.000 deelnemers aan een marathon heeft tijdens een dergelijke loop kans op ernstige hartproblemen, zoals een hartinfarct. Dat meldt het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) maandag op basis van het onderzoek 'Ernstige cardiale complicaties bij marathonlopers'. Dit onderzoek is de afgelopen vijf jaar op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis gehouden.

De onderzoeksgroep bestond uit ruim 60.000 gezonde atleten, die meededen aan de Egmond Halve Marathon van 21 kilometer en de Egmond-pier-Egmond, een fietswedstrijd van 36 kilometer. De meeste deelnemers waren mannen van rond de veertig jaar. Volgens een woordvoerder van het MCA is het onderzoek representatief "voor alle hardlopers die meedoen aan wedstrijden zoals de Halve Marathon van Egmond".

"In totaal kregen vier sporters tijdens of kort na de wedstrijd hartproblemen", aldus de zegsman van het MCA. Twee van de atleten stopten de race met pijn in de borst. "Zij kregen een acuut hartinfarct en zijn ter plekke met succes gedefibrilleerd, waarna ze in het ziekenhuis zijn gedotterd."

Hitte

De derde deelnemer werd bevangen door de hitte en de vierde ontwikkelde hartritmestoornissen, nadat hij de loop had beëindigd. "Ook zij zijn met succes in het MCA behandeld", aldus het ziekenhuis.

De afgelopen weken overleden meerdere mensen die deelnamen aan een marathon in Nederland. Afgelopen zondag overleed een 44-jarige deelneemster aan de halve marathon in Enschede.

Begin april kregen elf deelnemers aan de marathon in Rotterdam tijdens het lopen hartklachten. Een 41-jarige Duitser stortte vlak voor de finish in elkaar en overleed.