LEIDEN - Het hooikoortsseizoen begint dit jaar door het koude voorjaar iets later dan anders. De berk is pas deze week in bloei gekomen en dat luidt voor de meeste mensen het hooikoortsseizoen in. De zwarte els, eveneens een boom die pollen produceert waar mensen allergisch voor kunnen zijn, heeft dit jaar ook later gebloeid.

Dat concludeert bioloog L. de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum donderdag aan de hand van de hoeveelheid pollen in de lucht. "De berk bloeide vorig jaar twee tot drie weken eerder, dus je kunt wel zeggen dat het seizoen iets later losbarst dan in 2005." De laatste keer dat de berken zo laat bloeiden, was in 2001, daarvoor in 1986.

Gras

De hazelaar en zwarte els zijn inmiddels uitgebloeid, maar daarvoor zijn minder mensen allergisch dan voor de berk. De iep, es, populier en wilg zijn net aan hun bloei begonnen, maar daar hebben mensen nauwelijks last van. Als het de komende tijd warm blijft, kan het gras op de normale tijd gaan bloeien. Meestal is dat begin mei. Doordat de bomen nu wat later zijn, zou het kunnen dat de bloeiperiodes van de bomen en het gras naadloos op elkaar aansluiten.

Ook de Natuurkalender van de Wageningen Universiteit concludeerde al dat de lente traag op gang kwam. Volgens een woordvoerder was er sinds 2001 niet meer zo'n late lente geweest als dit jaar. Daardoor waren de meeste vlinders, vogels en planten wat later in voorjaarsstemming dan anders.

Mei

De meeste hooikoortspatiënten zullen in mei pas aan het niezen slaan. Het merendeel van de mensen met hooikoorts is allergisch voor gras.