UGCHELEN - Afrikaanse en Europese dierenbeschermers bespreken op een conferentie in het Gelderse Ugchelen de toekomst van wilde apen in Afrika. Uit cijfers van de beschermers blijkt dat als nu niet wordt ingegrepen tegen illegale strooppraktijken de gorilla en bonobo binnen tien jaar in het wild zijn uitgestorven. Dat meldde de stichting Apenheul donderdag.

"Uit schattingen en tellingen van schedels die gevonden worden op markten blijkt dat er wereldwijd jaarlijks 5 miljard kilo aan dierenvlees gestroopt wordt. Daar zitten veel apen tussen. Een jaar of zes geleden ging het nog om 1 miljard kilo", zei B. Smit, woordvoerder van de stichting.

Plan

De conferentie moet leiden tot een globaal plan over de herintroductie van opgevangen jonge apen. Opvangparken in twaalf Afrikaanse landen, verenigd in de Pan African Sanctuary Alliance (PASA), zitten momenteel bomvol met apen die eerder illegaal op markten zijn aangeboden. "Vijf maanden lang zijn steekproeven gehouden op markten in Nigeria en Kameroen. Daar zijn 2.000 chimpansees gevonden. Het geeft aan om welke getallen het gaat", aldus Smit.

De internationale conferentie biedt de Afrikaanse beschermers gelegenheid te discussiëren met specialisten uit Europese dierentuinen. Ook wordt nagedacht hoe Afrikaanse overheden zover te krijgen dat ze bossen gaan sparen. Door de bevolkingsgroei op het continent worden veel bossen gekapt om plaats te maken voor wegen en huizen. Hierdoor komt het leefgebied van de apen in gevaar. De conferentie duurt tot en met zaterdag.