AMSTERDAM - De kans is groot dat de vogelgriep dit voorjaar aan ons land voorbijgaat. Dat denken deskundigen en het ministerie van Landbouw, meldt Algemeen Dagblad woensdag. Het aantal meldingen van dode vogels in Europa zou duiden op het uitdoven van de epidemie. Daarnaast is de piek van de vogeltrek voorbij.

Viroloog Guus Koch noemt de kans op gevallen van vogelgriep in Nederland 'bijzonder klein'. "Je moet een slag om de arm houden, maar we hebben gezien dat dode vogels vooral werden gevonden in het noordoosten en zuiden van Duitsland en in Italië", zegt hij in de krant.

Volgens Koch lijkt het erop dat zieke vogels uit Rusland naar warmere streken zijn uitgeweken. "In Rusland is de vogelgriep volop aanwezig. Misschien is de kans op het virus in Nederland dus nooit zo heel groot geweest." Ecoloog Tom van der Have van de Wageningen Universiteit bevestigt in het dagblad dat de kans dat het virus Nederland voorbijgaat 'meer dan redelijk' is.

Ophokplicht

Ook het ministerie van Landbouw denkt dat het virus dit voorjaar kan uitblijven, maar vreest de vogelgriep dit najaar. Dan begint de vogeltrek weer. Minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) acht de kans groot dat de ophokplicht in augustus weer van kracht wordt. Hoogstwaarschijnlijk eindigt deze op 1 mei. Veerman neemt hierover eind deze maand een beslissing.