HILVERSUM - Van de Nederlanders vindt 55 procent zich te dik en heeft 53 procent wel eens geprobeerd daaraan iets te doen door een dieet, maar dat heeft niet veel resultaat. Volgens deskundigen is de helft van de Nederlanders daadwerkelijk te dik. Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het tv-programma Netwerk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 43 procent niet elke dag ontbijt, dat 75 procent niet elke dag groente eet bij de maaltijd en eveneens 75 procent niet elke dag fruit eet. Wel eet 32 procent van de ondervraagden wekelijks snacks als patat of kroket. Ook beweegt 39 procent minder dan een half uur per dag.

Volgens Motivaction hebben campagnes van de overheid om het overgewicht tegen te gaan weinig effect, omdat ze te algemeen zijn en dus te weinig gericht op doelgroepen.

Hoogleraar Seidell van de Vrije Universiteit denkt dat de overheid de mensen meer kan aanzetten tot bewegen door andere eisen te stellen aan gebouwen en door verkeersmaatregelen. Zo moet het minder makkelijk worden om de lift te nemen in plaats van de trap, en moet fietsen aantrekkelijker worden gemaakt ten opzichte van autorijden.