NOORDWIJK - De Europese ruimtesonde Venus Express, die deze week in een baan om de planeet Venus werd gebracht, heeft de eerste beelden van de planeet naar de aarde gestuurd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA liet donderdag weten dat de beelden "onverwacht veel details" laten zien.

De ruimtesonde maakte woensdag beelden van de Zuidpool van Venus tijdens de eerste omloop om de planeet. Hoewel de opnames van zeer grote afstand zijn gemaakt (206.452 kilometer) laten de beelden volgens de ESA zeer duidelijke wolkenstructuren zien. De komende tijd zullen de camera's van veel dichterbij beelden maken met een resolutie die naar verwachting honderd keer hoger zal zijn.

Klimaat

De sonde werd dinsdag in een baan om de planeet gebracht. Het is de eerste Europese missie naar de planeet. De Venus Express gaat onder meer onderzoek doen naar de geologische activiteit op Venus en naar het klimaat op de planeet.

De Venus Express is sinds de lancering vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer in Kazachstan vijf maanden onderweg geweest en heeft 400 miljoen kilometer afgelegd. De sonde zal gedurende twee Venusjaren (486 aardse dagen) onderzoek gaan doen.