DEN HAAG - Mollen en mogelijk ook vossen en konijnen worden bij de bestrijding illegaal opgeblazen met behulp van een propaangasexplosie. De Dierenbescherming eist dat minister Veerman van Landbouw een eind maakt aan deze malafide praktijken.

De gasexplosie, waarvoor speciaal het apparaat de Rodenator op de markt is, mag volgens de wet alleen gebruikt worden bij de bestrijding van woelratten. Met behulp van dit apparaat laten bestrijders een gasmengsel van propaan en zuurstof in de ondergrondse gangen van de woelrat lopen, waarna ze het tot ontploffing brengen. De drukgolf die de explosie in de gangen veroorzaakt, doodt de dieren onmiddellijk.

Illegaal

Volgens de Dierenbescherming wordt de Rodenator niet alleen voor de bestrijding van woelratten gebruikt. "Op dit moment wordt het apparaat illegaal ingezet in Nederland om bijvoorbeeld mollen te bestrijden", stelde de organisatie woensdag. Het zou daarbij tevens gebruikt worden tegen andere dieren die in holen leven zoals vossen en konijnen.

De Dierenbescherming wil dat Veerman duidelijk maakt waar het apparaat voor toegestaan is. Volgens de organisatie heerst nu veel onduidelijkheid. "Volgens de provincie Zeeland is het gebruik voor de bestrijding van mollen verboden, Zuid-Holland beweert dat het toegestaan is en Noord-Brabant weet het niet zeker."

Nieuwe methode

Een Zeeuws bedrijf in ongediertebestrijding adverteert op zijn website voor de Rodenator als "nieuwe methode voor het bestrijden van mollen en woelratten".