AMSTERDAM - Nervositeit leidt tot houterige bewegingen en verminderd inzicht. Dat stelt bewegingswetenschapper Rob Pijpers, die uitgebreid onderzoek deed naar het effect van angst op het prestatievermogen en daarop donderdag promoveert aan de VU in Amsterdam.

Voor zijn onderzoek gebruikte Pijpers een klimwand om bij proefpersonen nervositeit op te roepen. Tijdens experimenten moesten op verschillende hoogtes opdrachten worden uitgevoerd. De deelnemers bleken naarmate ze nerveuzer werden onder meer last te krijgen van een verhoogde hartslag, vermoeidheid van de spieren en hun bewegingen werden houteriger en trager. De nervositeit beïnvloedde ook hun inzicht. Daardoor namen ze bepaalde klimgrepen niet meer waar of zagen ze die als niet bereikbaar.

Pijpers waarschuwde woensdag desgevraagd nervositeit of angst niet te verwarren met een dosis gezonde spanning, die wel een positieve invloed op prestaties kan hebben. De term 'positieve angst', die in de sport nog wel eens valt, deugt echter niet. "Angst is per definitie negatief", aldus de wetenschapper.