AMSTERDAM - De Europese ruimtesonde Venus Express is dinsdagmorgen in een baan om de planeet Venus gebracht. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gemeld.

Het in een baan brengen van de sonde, het meest riskante onderdeel van de missie, verliep zonder complicaties. Het is de eerste Europese missie naar Venus.

De Venus Express gaat onder meer onderzoek doen naar de geologische activiteit op Venus en naar het snel draaiende klimaat op de planeet. De Venus Express is sinds de lancering vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer in Kazachstan vijf maanden onderweg geweest en heeft 400 miljoen kilometer afgelegd.

Onderzoek

De sonde zal gedurende twee Venusjaren (486 aardse dagen) onderzoek gaan doen. Wordt dat een succes, dan komt er nog een derde Venusjaar bij.

Het is de eerste Venusmissie sinds 1990, toen de Amerikaanse Magellan de planeet aandeed. Sindsdien vlogen alleen de Amerikaanse sondes Galileo en Cassini nog langs Venus op weg naar respectievelijk Jupiter en Saturnus.

Temperatuur

Volgens ESA overtreft de Venus Express Amerikaanse en Russische voorgangers, die beperkter van opzet waren. Venus is een onherbergzame planeet, met een temperatuur van 465 graden, een luchtdruk die negentig keer hoger is dan op aarde en een atmosfeer vol met koolstof. Apparaten die de Russen lieten landen, lieten het binnen enkele minuten afweten.